Gösteri yapılan mekanda sahne arkasının seyirci bölümünden gizlenmesi için dekoratif kumaştan mamul perdeler kullanılır.Genellikle velur veya kadife kumaştan ve ışığı yansıtmayacak koyu renklerde tercih edilir. Kullanım amacı ve şekline göre sahne perdesi aşağıda belirtilen türlerine ayrılır:
Perde yapısına göre: düz veya plili perde
Yaygın kullanım plili perde olup düz kumaş perde nadiren tercih edilir.
Pli yapısına bağlı olarak perde açınım genişliği anma genişliğinin yaklaşık üç katına ulaşır.
Parça sayısına göre: tek perde veya sağa–sola açılan iki parçalı perde
Açıldığında sahnenin sağında veya solunda toplanan tek perde yerine, her iki tarafta toplanan çift parçalı olabilir.
Parça sayısına göre: tek perde veya sağa–sola açılan iki parçalı perde
Açıldığında sahnenin sağında veya solunda toplanan tek perde yerine, her iki tarafta toplanan çift parçalı olabilir.Hareket yönüne göre: yatay veya düşey hareketli perde
Yatay hareketli perde açıldığında sahne kenarında toplanırken düşey hareketli perde açıldığında sahne üzerinde toplanır.
Kumanda şekline göre: elle veya motorlu kumandayla açılıp kapanan perde
Küçük ölçülerde ve amatör kullanımda elle kumanda yeterli iken, sahne büyüklüğü arttıkça ağırlaşan profesyonel perdelerin hareketi motor kumandalı olmak zorundadır. Motorlu perde istendiğinde uzaktan kumandalı yapılabilir.
Kullanım yerine göre sahne perdesi çeşitleri
Sahne ön perdesi : Sahne arkasını seyirci bölümünden gizleyen ve ayıran perde. Tasarımı yukarıda belirtilen özelliklere göre yapılır.
Sahne kulis perdesi : Sahnenin sağ ve sol tarafındaki kulisi seyirci bölümünden gizlemek üzere birbirine paralel şekilde sofitadan sahne zeminine sarkıtılan ve yaklaşık 1.5 m genişliğini aşmayan dekor amaçlı perde.
Sahne fon perdesi : Sahneye derinlik ve görsellik katma, sahne akustiğini iyileştirme, gerektiğinde dekorları gizleme amacıyla sahne boşluğu ve sahne bitimi arasında yer alan perdedir.
İşlevselliği ve dekoratif görünümüyle yaygın kullanımı olan sahne perdesinin başlıca uygulama alanları:
- Gösteri ve Kültür binaları (sinema, tiyatro, opera, sanat evi)
- Fuar ve Kongre Merkezleri
- Eğitim Kurumları
- Çok Amaçlı Salonlar
- Amatör kullanımlar